İşitme cihazı ile kaliteli bir yaşlılık mümkün. Dr Onur Ergün kbb

İleri yaş işitme kayıpları

“Yaşlanmaya bağlı işitme kaybı kendine has zorluklar barındırır. İletişim zorlukları sosyal izolasyona, depresyona, evde hapsolmaya ve ciddi vakalarda demansa yol açabilir. Yaşam kalitesini artırmak için bu sorunları daha da büyümeden ele almak hayati önem taşır.”

"Presbycusis" olarak bilinen yaygın yaşa bağlı işitme kaybı, yüksek seslere uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanır. İşitme kaybının erken evrelerinde teşhis edilmesi, doktorların riskli davranışlar konusunda hastaları eğitebilmesine ve tedbirler önerebilmesine olanak tanır. Bu erken müdahale aynı zamanda işitme kaybı ilerlemeden tedavinin başlatılmasını da sağlar.

Eğer gerekliyse, işitme cihazlarının düzenli kullanımını içeren erken tedavi, işitsel yollarının ve beyin merkezlerinin uyarı eksikliği nedeniyle tembelleşmesini önleyebilir. Geri dönüşü olmayan konuşmayı ayırt etme düşüşünü en azından yavaşlatabilir. İşitme kaybı erkenden tanınıp zamanında işitme cihazı kullanmaya başlamış bireyler, kaybın ilerleyeceği sonraki yıllarda işitme cihazlarından daha çok faydalanabilirler. Bu nedenle 65 yaşında işitme testi yaptırmak çok önemlidir.

“Hastalarıma, kaliteli bir yaşlılık için iyi işitmeyi sürdürmenin önemini sık sık vurguluyorum. Sorunu göz ardı etmek ve işitme cihazlarından kaçınmak, zamanla işitme kaybı kötüleştiğinde cihazların sunabileceği faydayı azaltabilir.

Konuşmayı ayırt etme skorunun önemli ölçüde azaldığı şiddetli bir işitme kaybı oluşana dek cihaz kullanmaktan kaçmış kişilerde, en üst düzey cihazlar bile memnun etmeyebilir. Cihaz kullanınca anlaşılmaz seslerin duyulmasına neden olabilir; bu, sinyal kalitesi kötüyken televizyonun sesini açmaya benzer.”

Çınlama 

Bazen çok rahatsız edici olabilen çınlamanın yeterince uyarılmayan işitsel yolların ve işitme merkezinin yanlış bir sinirsel aktivitesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çınlamaya genellikle yaşa bağlı işitme kaybı eşlik eder. Çınlamanın tedavisi çok zor olabilir. Ne yazık ki kulak çınlaması için etkili bir ilaç tedavisi yoktur. Bunun yerine, kulak çınlaması ile ilgili kaygı ve endişeleri hafifletmek için çaba gösterilmekte, hastalara yüksek seslerden kaçınmaları tavsiye edilmekte ve çınlamayı farkındalığın gerisine atmak için egzersizler önerilmektedir. Bu durum yetersiz uyarımdan kaynaklandığından, işitme cihazlarının doğru kullanımı genellikle kulak çınlaması için oldukça etkilidir.