Obstruktif uyku apnesi nasıl tedavi edilir?
“Multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Genellikle bir KBB cerrahı, göğüs hastalıkları uzmanı, ortodontist ve diyetisyen muayene ve polisomnografi verilerine dayanarak hasta için en uygun yaklaşıma karar verir.”
Kilo vermek, sigara ve alkol tüketimini bırakmak, egzersiz horlama tedavisinde olduğu gibi obstruktif apne tedavisinde de çok faydalıdır.
Uyku testi sonuçlarında hastalık sadece belli uyku pozisyonlarında oluyorsa uykuda yatış pozisyonunu ayarlayan tedavi yaklaşımları denenebilir.
Eğer hastalık hafif veya orta dereceli ise, uygun hastalarda alt çeneyi öne alan ağız apareyleri faydalı olabilir. Aynı hasta grubunda doğru hastaya doğru cerrahi tedavi uygulanırsa hastalıktan tamamen kurtulma veya semptomların çok azaltılması da mümkün olabilmektedir.
Ağır hastalıkta (veya damak cerrahisi istemeyen hastalarda) sürekli pozitif basınçlı bir havayolu(CPAP) sağlayarak havayolunun çökmesini önleyen maske tedavisi öne çıkmaktadır. Ancak maske kullanımında gereken basıncın düşürülebilmesi için burunda bir eğrilik veya darlık varsa cerrahi olarak düzeltilmesi faydalı olacaktır.
Ağır hastalıkta bile doğru cerrahi ile hastalığın şiddetinde, gündüz semptomlarında veya kardiovasküler hastalık riskinde önemli kazanımlar elde edilebilmektedir.
Kilo vermek, sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak ve egzersiz yapmak obstrüktif uyku apnesinin tedavisine yardımcı olabilir. Seçilmiş hastalarda uyku pozisyonu kısıtlama ve ağız içi apareyler de tercih edilebilir. Faringoplasti ve/veya septoplasti gibi cerrahiler, hastalığı tedavi edebilir veya CPAP tedavisinin etkinliğini artırabilir.