Yüzücü kulağı hastalığı nedir? Nasıl önlenir?
En sık görülen eksternal otit türü yüzücü kulak hastalığı olarak da bilinen, yazın çok daha sık karşılaştığımız akut bakteriyel otitis eksternadır. Başlıca semptomları kulak kepçesinin hassasiyeti(dokununca ağrıması), dış kulak yolunun ödemlenmesi, tıkanma hissi ve şeffaf kulak akıntısıdır. Bu hastalığın riskini arttıran iki temel sebep vardır; enfeksiyon sebebi olabilecek bakterileri fazlaca içeren kirli bir suya girme ve dış kulak yolunun tahrişi. Dış kulak yolunun tahrişi, kulak karıştırma/kulağı temizlemeye/kurulamaya çalışma gibi mekanik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi, uzun süre suda kalmaya bağlı da olabilir.
Yüzücü kulağı hastalığının önlenmesi için kulağın içine hiç dokunulmaması, doktor önermediği sürece kulak tıkacı da kullanılmaması faydalıdır. Kirli olabileceği düşünülen suya girildiğinde(özellikle kulak uzun süre su içinde kalmışsa-yüzme/dalış gibi) kulağı asidifiye eden damlaların önlem amaçlı kullanılması işe yarayabilir. Bu amaçla yarı yarıya sulandırılmış sirke(asetik asit), Burrow solusyonu veya borik asit içeren damlalar tercih edilebilir.
Kirli su maruziyeti sonrası birkaç damla asidifiye edici ilaç kullanılması eksternal otitin önlenmesini sağlayabilir.
Dış kulak yolu iltihabı(akut otitis eksterna) en sık P.aeruginosa veya S.aureus bakterileri nedeniyle olur. Belirgin kulak hassasiyeti, şişliği ve akıntısı görülebilir.