Çift taraflı hiç işitmesi olmayan bir çocukta, 2 yaşından önce (çift taraflı) koklear implantasyon yapılması durumunda, tamamen normal işitme ve konuşmanın sağlanması mümkündür.

Koklear implant işitmesi olmayan bebeklerin duymasını sağlar. Dr Onur Ergün KBB

Doğuştan işitme azlığı için koklear implant

Koklear implant ameliyatı, yenidoğan işitme taraması ile zamanında teşhis edilen, doğuştan iki taraflı ileri derecede veya tam işitme kaybı olan bebekler için çok önemli bir müdahaledir. Bu ameliyat, normalde sağır ve dilsiz olacak bebeklerin normal işitme ve konuşma yeteneğine sahip üretken bireylere dönüşmelerini sağlar. Ancak mümkün olan en iyi sonuçların alınabilmesi için KBB ve odyoloji bölümleri tarafından yıllar boyunca yakın hasta takibinin önemi de vurgulanmalıdır.

Koklear implant cerrahisi ne zaman yapılır?

Tam veya tama yakın işitme kaybı olan bebeklere koklear implant takılmasının zamanlaması çok önemlidir. Tanı süreci ve ardından en az 6 ay işitme cihazı denenmesi gerektiği için cerrahi ancak 1 yaşına ulaşmış bebeklere yapılabilmektedir. Ülkemizde SGK’da bir yaşını doldurmuş bebeklerde bu pahalı cerrahiyi ödemektedir. Ne yazık ki tanı süreci nedeniyle cerrahideki gecikmeler potansiyel konuşma başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. 2 yaşını geçmiş bebeklerde gecikmeler görülebilmekte ve gecikmeyle beraber erişilen konuşma sonucu kötüleşmektedir. 4 yaşına kadar işitme sağlanamamış çocuklarda ise normal konuşma maalesef elde edilemez.