Kronik orta kulak iltihapları nelerdir?
Orta kulakta 3 aydan uzun süredir devam eden hastalıklara kronik otitis media denmektedir. Kronik seyir gösteren seröz otitler hariç tutulursa kronik otitis mediaların çoğunda kulak zarı deliği de vardır.
Kronik otitlerin sıklığı, akut otitlerin ve östaki fonksiyon bozukluğuna neden olan durumların tedavisi daha iyi yapıldığı için günümüzde giderek azalmaktadır.
Kulak zarı delik olduğu zaman işitme azlığına neden olur. Kulağa su kaçarsa orta kulak enfekte olabilir ve akıntı başlayabilir. Tekrarlayan akıntılar yıllar içinde giderek işitmeyi daha da kötüleştirebilir.
Eğer delikten içeri normalde dış kulak yolu ve zarın dış yüzeyinde olması gereken cilt hücreleri girerse bu durum da kolesteatom dediğimiz ilerleyici hastalığa sebep olabilir. Dışa atılamayan cilt hücrelerinin orta kulakta yayılması, sıkışması, basınca neden olarak önüne gelen yapıları eritmesi, sık sık enfekte olarak bu sürecin ayrıca hızlanması ile yıkıcı ve tehlikeli bir kronik otit tipi oluşabilmektedir.
Kronik otitlerin tümünün tedavisi cerrahidir. Öncelikle kolesteatom varsa tamamen temizlenmesi ve kulak zarındaki deliğin kapatılması amaçlanır. Ayrıca işitme açısından kemikçiklerde bir hareket kısıtlılığı veya kopukluk varsa bunun giderilmesi için de çalışılır.
Sorunun tekrar etmemesi için eğer varsa östaki fonksiyon bozukluğunun da düzeltilmiş olması gereklidir.
KulaK zarındaki delik ve üst taraftan dış kulak yolu cildinin orta kulağa ilerlediği görülmektedir.
Bu durumda ince kesitli temporal BT ile hastalığın yaygınlığı ve risk altındaki yapılar değerlendirilmeli, işitme testi yapılmalı ve vakit kaybetmeden timpanoplasti cerrahisi planlanmalıdır.