Akut bakteriyel orta kulak iltihabında kırmızı ve dışa doğru şişmiş bir kulak zarı tipiktir.

Orta kulağın bakteriyel enfeksiyonu nedir?

Bazı durumlarda orta kulakta toplanan sıvıda bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bu duruma akut süpüratif otitis media diyoruz. Bu durumda şiddetlenen kulak ağrısı, zonklama, işitme azlığı, ateş ve bazen bu enfeksiyonun kulak zarını patlatmasıyla iltihaplı kulak akıntısı görülebilir. Bu tablonun tedavisi ise antibiyotiklerle ve ağrı kesici/ateş düşürücülerle yapılmaktadır. Akut otit sırasında görülen kulak zarı delikleri ise doğru tedavi uygulanırsa vakaların neredeyse hepsinde iyileşmektedir.

“Sık tekrarlayan enfeksiyonlarda, bütünsel bir bakış açısıyla altta yatan nedene yönelik ve bilimsel rehberlere uygun tedaviler veya ameliyatlar gerekebilir.”

Akut süpüratif otitis media için risk faktörleri arasında östaki fonksiyonunu bozan şiddetli üst solunum yolu enfeksiyonları, düzelmeyen yada sürekli tekrarlayan geniz eti enfeksiyonları, benzer şekilde sürekli enfeksiyon geçirilmesine neden olabilen kreşe gitme, alerjik bünye ve tütün dumanı maruziyetinin olması sayılabilir. Burunda bulunan bakterilerin östaki borusundan kulağa erişmesini kolaylaştıran emzik kullanımı veya basıçlı burun yıkama kitleri de sebep olabilmektedir. Daha önce bakteriyel orta kulak iltihabı geçirmiş olmak veya aile hikayesinin olması da riski arttırmaktadır.

Tütün dumanına maruz kalmak çocuklarımızı orta kulak iltihabına karşı savunmasız bırakır.