Vestibüler nörit. dr onur ergun kbb

Ani başlayan, sürekli baş dönmesi ve/veya denge bozukluğu yaşayan bir hastada, öncelikli amaç altta yatan nedeni belirlemektir:

“Sorun beyinden mi kaynaklanıyor, yoksa kulaktan mı kaynaklanıyor?”

When a patient with sudden onset severe persistent vertigo presents…

Ani başlangıçlı denge bozukluğunun sebebinin merkezi mi yoksa iç kulakla mı ilgili olduğunu ayırmak için öncelikle eşlik edebilecek diğer nörolojik bulgular sorgulanmalıdır. Kas güçsüzlüğü, yüz felci, his kaybı, ayakta dururken dengeyi sağlayamamak, yürüme güçlüğü, konuşma bozukluğu, çift görme, koordinasyon bozukluğu, baş ağrısı gibi bulgular merkezi bir hastalığı, sözgelimi bir felç veya multiple skleroz atağı gibi, düşündürür. Ayrıca bir tıbbi cihaz gerektirmeden hızlıca yapılabilen bir dizi muayene(HINTS muayeneleri: Baş savurma testi, göz seğirmelerinin ve göz kapama testi ile göz kaymasının değerlendirilmesi) ile büyük oranda ayrım yapmak mümkündür. Merkezi bir sorun düşünülüyorsa tedavisinde elbette nöroloji uzmanları devreye girer. İç kulakla ilgili hastalıklarda ise hasta KBB’ye yönlendirilir.

Kbb değerlendirmesinde öncelikle otoskopi yapılır. Dış kulak veya kulak zarında görünen bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın bilinen kulak hastalığı olup olmadığı yakın zamanda geçirdiği enfeksiyonlar ve ilaç kullanımı sorgulanır. İç kulakta dengeye ek olarak işitme ile ilgili yapılar da olduğu için hastanın işitmesi mutlaka değerlendirilir. Eğer işitme etkilenmemiş ve başka bir hastalığa ait belirti yoksa “vestibüler nörit” düşünülürken işitme azlığı varsa “labirentit” düşünülür. Magnetik rezonans görüntüleme ile altta yatabilecek patolojiler açısından iç kulak ve 8. kranial sinir de değerlendirilmelidir.

Vestibüler nörit, çok şiddetli bir tablo olarak başlasa da erken dönemde kısa süreli semptomatik tedavi, erken mobilizasyon ve vestibüler egzersizlerle bir ay içinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.