Senin görevin, tabii eğer kabul edersen; Meniyer Hastalığını bir sayfada özetlemek…
Altta yatan mekanizmalar tam olarak bilinmese de (genetik, viral, otoimmün, alerjik?), semptomlar iç kulak (endolenf) sıvısı basıncının artmasından kaynaklanmaktadır..
Orta yaşlı kadınlar daha sık etkilenir (migrene benzer şekilde). %80 vakada hastanın sadece bir kulağı etkilenir.
Şüphelenmek için en az iki baş dönmesi atağı gereklidir. En az bir atak sırasında belgelenmiş bir işitme kaybı olması tanıyı kesinleştirir.
Önleyici tedbirler (kafein/alkol/çikolata/aşırı tuz alımının sınırlandırılması, sigaranın bırakılması ve stresin azaltılması) hastaların çoğuna yardımcı olur.
Atak sıklığını azaltmak için 3-6 ay süreyle betahistin ve diüretikler kullanılabilir.
Ataklar vestibüler baskılayıcılar, sistemik steroid, diüretikler ve oral betahistin ile tedavi edilir.
İntratimpanik(kulak zarından içeriye, orta kulak boşluğuna) steroid enjeksiyonları, işitmeyi koruyan, cerrahi olmayan bir seçenek sunabilir. Hastanın işitmesi iyi değilse, ameliyatsız vestibüler ablasyon için intratimpanik gentamisin enjeksiyonları tercih edilebilir.
Bu önlemler atakları ve semptomları kontrol edemiyorsa, endolenfatik kese dekompresyonu, vestibüler nörektomi veya labirentektomi gibi cerrahi seçenekler düşünülebilir.
Meniere hastalığında 20 dakika ile 12 saat arasında süren vertigo, etkilenen kulakta atak sırasında işitme kaybı, dolgunluk ve çınlama görülür.