Kulakta enfekte olmayan sıvı toplanması nedeniyle zar gerisindeki az miktarda hava kabarcıklar oluşturmuş. Bu durum ilerlerse zarın arkasında hiç hava kalmamasına ve zarın mat görünmesine neden olacaktır.

Orta kulakta enfekte olmayan sıvı toplanması

Kulak-burun ve boğaz hastalıklarının birlikte ele alınmasının bir sebebi var… Bu bölgelerdeki hastalıklar sebep ve sonuçları bakımından sıklıkla birbiri içine geçerler. Örneğin, orta kulakta sıvı toplanması(seröz otitis media) buna çok güzel bir örnektir. Hafif kulak ağrısı, işitme azlığı gibi semptomlar verebilen bu hastalık aslında östaki borusu ve dolaylı olarak da geniz eti ve burun hastalıklarından kaynaklanır. Kulak ise semptomların ortaya çıktığı yer olmaktadır.

Birçok çocuk, soğuk algınlığı veya alerji durumunda geçici işitme azlığı veya kulak ağrısı yaşamıştır. Viral enfeksiyonun tetiklediği mukoid salgı artışı ve gene viral enfeksiyona bağlı geniz eti ve östaki borusu ağzındaki bağışıklık dokularının şişmesi nedeniyle orta kulak boşluğunun temizlenme fonksiyonunun bozulması-ki buna östaki fonksiyon bozukluğu diyoruz- kulakta enfekte olmayan sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu sıvı normalde boş olması gereken orta kulağı doldurarak sesleri baskılar ve çocuklukta en sık görülen iletim tipi işitme kaybı sebebini oluşturur. Muayene edildiğinde kulak zarı arkası dolu olduğu için matlaşmış görülür ve hava verilince normal bir zar gibi hareket etmez.

Orta kulağı tamamen dolduran ve uzun süredir devam eden enfekte olmayan (ama koyulaşmış) sıvı toplanması. Zarın mat görünümde, kalınlaşmış ve enflamasyona bağlı damarlanmış olduğu görülmektedir.