Ventilasyon tüpü takılması ile zar gerisindeki (hiç hava kalmadığı için) kendiliğinden temizlenemeyen sıvının tedavisi sağlanır.

Seröz otitin doğru tedavisi

Normalde altta yatan sebep düzeldikten sonra orta kulakta toplanan enfekte olmamış sıvının kendiliğinden düzelmesi beklenir. Dolayısıyla tedavinin hedefi akut seröz otitin kendisi değildir. Örneğin viral bir üst solunun yolu enfeksiyonuna bağlı gelişen bir sıvı toplanması, enfeksiyon düzeldikten sonra 2 hafta içinde büyük ihtimalle düzelecektir. Eğer geçmiyorsa alerji veya bakteriyel sinüzit gibi tedavi edilebilecek durumların düzelmeyi önleyip önlemediği araştırılır ve gerekli tedaviler verilir.

Ancak bazı durumlarda altta gerekli tüm tedavilerin yapılmasına rağmen izlemde sıvı toplanmasının  düzelmediği görülür. Tedaviye cevap vermemiş ve 3 aydan uzun süre devam eden(kronik) orta kulakta sıvı toplanması durumunda işitme azlığını düzeltmek, zarın çökme veya daha ileri durumlarda delinme gibi sorunlar yaşamasını önlemek ve kalınlaşmış orta kulak mukozasını tekrar sağlıklı hale getirmek için cerrahi müdahalede bulunmak gerekir. Bu operasyon ventilasyon tüpü takılmasıdır. Ventilasyon tüpü orta kulağın havalanmasını sağlar, zarın gerisindeki vakumu düzeltir, tekrarlayan orta kulak iltihapları oluyorsa bunların sıklığını azaltır ve erişkinlikte kalıcı iletim tipi işitme kaybına sebep olabilecek zarda delinme-yapışıklıklar gibi sorunları önler. Bu işlem çocuklukta en sık uygulanan cerrahilerden birisidir.

Güncel bilimsel rehberler, seröz otit tedavisinde altta yatan sebeplerin tedavisi için verilenlerin dışında hiçbir ilaç tedavisinin işe yaramadığını göstermektedir.