Epley manevrası, arka yarım daire kanalı BPPV'si için en başarılı manevralardan biridir. Burada sağ taraf için gösterilmiştir.
BPPV'nin her alt tipi için özel düzeltici manevralar tasarlanmıştır.
Teşhisin doğru olduğu durumlarda hastaların %80'i ilk denemede iyileşebilmektedir. Takip muayenesinde manevra tekrarlandığında başarı oranı %95'e çıkmaktadır.
“5 dakika önce ayakta zor duran bir hastanın bir anda baş dönmesinin tamamen geçmesi hasta ve hekim için adeta mucizevi bir durumdur. Öğrenmesi ve ustalaşması oldukça zor bir hastalığa doğru tanı koyduğumu ve başarıyla tedavi edebildiğimi görmek beni de mesleğimde en çok tatmin eden durumlardan biridir.”
Maalesef hasta başına 5dk süre ayrılabilen ve doktorların performans puanı kaygısıyla daha çok sayıda hasta bakmaya itildiği devlet kurumlarında zaman gerektiren denge hastalıklarına yeterli zaman ayrılmamaktadır. Önce hastanın baş dönmesinin iç kulaktan kaynaklandığını anlamak sonra tipini anlamak için süresini, karakterini, tetikleyicileri sorgulamak, çok sayıda muayeneyi yapmak, düzeltici manevraları uygulamak derken hasta başına yaklaşık yarım saat zaman ayırmak gerekmektedir.
BPPV altta yatan çeşitli durumlar(D vitamini eksikliği gibi) ve genetik yatkınlık nedeniyle sık tekrarlayabilen bir hastalıktır. Hastalarıma da mutlaka açıkladığım gibi tekrarlama oranı 1. yılda %15, 5. yılda %50 olmaktadır. Tekrarlayan hastalık da aynı tanı-tedavi yaklaşımıyla yüksek başarı oranlarıyla tedavi edilebilmektedir.
Ne yazık ki, doğru düzgün bir vestibüler muayene yapılmadan hastalara ciddi yan etkileri olan baş dönmesi baskılayıcı ilaçların reçete edildiğini sıklıkla görüyorum. “Bu durumda tek bir muayenede çözülebilecek bir sorun aylarca devam eden bir sıkıntıya dönüşebilmektedir.”