otolitik membran. Dr Onur Ergün KBB

Utrikül ve sakküldeki otolitik membranlar yerçekimini ve doğrusal ivmeyi algılayabilir. Ana görevleri bizi ayakta tutmaktır.

Doğrusal ivmelenmeyi algılayan otolit organlar

Otolitik organlar (utrikül ve sakkül) başın yatay veya dikey yönlerde ivmelenmesini algılar, buna "doğrusal ivme" denir. Bu organlarda, tüy hücrelerinin üzerinde yer alan organik bir ağın içinde, yaklaşık milimetrenin yüzde biri boyutunda kulak kristalleri(otokoni) bulunur. Sıvıdan daha ağır olan bu yapı, hızlanma sırasında ataletini koruyarak, makula üzerindeki hassas tüylü hücrelerinin hareketi algılayabilmesini sağlar.

Özetle, dengemizi sağlayabilmek için hepimiz başımızın iki yanında ikişer ataletsel sensör grubuna sahibiz. Ayrıca kulak krialleri ilerleyen sayfalarda tartışacağımız BPPV’nin oluşumunda çok önemli bir rol oynayacaktır.

İç kulakta hem yarım daire kanalları hem de otolitik organların fonksiyonları ile ilgili çok sayıda vertigo ve denge bozukluğu hastalığı tanımlanmıştır. Şimdi onlara geçelim…

kulak kristalleri. bppv. Dr Onur Ergün KBB

Kulak kristalleri basınca duyarlı otolitik membrana bağlıdır. Gevşeyip koparsa yarım daire kanallarına girip BPPV'ye neden olabilirler.